13.8.11

Kuopio, Kallaveen helmi


Kuopio on mainio kesäkaupunki, joka on tehnyt itsensä tunnetuksi itseään muun muassa kalakukolla ja Puijon näkötornilla. Savon murre on lupsakkaa, ja vastuu siirtyy kuulijalle, kun savolainen tarinoi. Polkupyörä on mitä mainion kulkuneuvo paikasta toiseen liikkumisessa, mikäli ei halua kulkea jalkaisin.



Tori on ehdoton keskipiste eli "mualiman napa", ja sen elämä on vilkasta ja värikästa, myös kauppahalli on torin laidalla. Harmittavasti tänäkin kesänä puolet torista on myllerryksen alla eikä Veljmiestä näe. Onneksi löytyi arkistojen kätköstä tuo kuva jostain 60-luvulta.



Matkalla torilta satamaan on Kuopion kirkko Vahtivuoren mäellä. Sisälle kannatta poiketa ja istahtaa hetkeksi. Satama on vain kivenheiton päässä näköetäisyydellä. Myös Snelmanninpuiston penkillä voi viettää tovin ja nauttia upeasta kukkaloistosta ja suihkulähteestä.




Satamassakin on vilkasta torielämää. Laivoilla pääsee kiertoajelulle Kallavedelle:
M/S Ukolla Alahovin viinitilalle sekä Heinävedelle ja Savonlinnaan. Ravintola Wanhan Sataman terassilta voi nauttia sataman vilskeestä. Kunhan ei pelästy lähtevän laivan tervehdyksistä.





Paljon on vielä näkemättä, oiva syy palata näihin maisemiin. Vuoden päästä pitäisi toriremontin olla valmis. Jospa silloin - viimeistään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti